Brödet som aldrig slår fel

Det där med bröd är ett återkommande tema i vår familj. Gubben tycker det är gott med hembakat, men kan lika gärna köpa, lillfröken var länge tveksam till hembakat och ville helst ha polarbröd, medan jag egentligen inte tål köpebröd. 
Just detta har jag funderat fram och tillbaka på.. Varför jag inte tål köpebröd men inte upplever några problem med hembakat, oavsett mjöltyp?


Kan det ha med jäsningen att göra, kanske? 
Jag läste för några år sedan den där boken som ALLA skulle läsa: 


I den kan man bland annat läsa om att bröd du köper i affären, även så kallat butiksbakat, är tillsatt ganska extrema mängder jäst, och att de får jäsa väldigt kort stund, ibland så lite som 15 minuter innan de gräddas.

Eftersom jag som sagt inte reagerar på hembakt bröd så har jag kommit fram till att det antagligen är mängden jäst, eller det att brödet inte får jäsa klart, som jag inte tål helt. 

Efter mycket letande, både i kokböcker och på internet, så har jag äntligen hittat ett recept som passar oss. Lillfröken gillar det (så länge hon får vara med och baka!) och det kan både rostas och användas till toasts 😃

Recept för två bröd kommer här:

600 gr grovt/halvgrovt vetemjöl ELLER dinkelmjöl
300 gr fint eller halvgrovt rågmjöl
200 gr dinkelmjöl ELLER halvgrovt vetemjöl

ca 200 gr frön: solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön. En mix eller bara en sort.
1 msk salt
1 dl olja
8 dl vatten 
10 - 15 gr färsk jäst 
(det fungerar med ca 2 msk torrjäst ockå men måste jäsa längre) 

Blanda mjöl, frön och salt i en bunke, smula ner jästen. 


Tillsätt oljan och vattnet. Blanda och knåda degen på medelhastighet i minst 5 minuter, helst 10 minuter. Degen ska släppa från väggen men fortfarande vara kletig.


Låt jäsa under bakduk, minst 5 timmar, men gärna över natten. Degen har då blivit ca tre gånger så stor.


Ta ur bunken, ha över på mjölat, eller oljat bakbord. 


Knåda kraftigt degen för hand, det är viktigt att slå ut luften i degen, ca 5 minuter är lagom. 


Låt jäsa under bakduk igen, ca 45 minuter. 
Knåda lätt, och dela degen i två. Forma limpor, lägg i smorda och bröade formar. 
Låt jäsa, under duk, i 35 minuter. Värm ugnen till 200 grader.



 Grädda bröden på nedersta gallret i 35 minuter. Ta ut bröden ur formarna och grädda i ytterligare 15 - 20 minuter. Testa gräddningen genom att slå med en träslev på undersidan. Om du hör en tom, ihålig dunk, så ska det vara färdigt. 


Låt svalna under bakduk. 
Kan med fördel frysas, och tinas över natten i rumstemperatur. Bröden håller ca 5 - 7 dagar på köksbänken.

Lycka till med bakningen! 

Ps. Det bästa med det här brödet är nästan det att de höjer sig till ca dubbel storlek i ugnen (!) 🙂


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar