Strumpor

Helt sedan jag började sticka så har jag velat sticka strumpor. Men det har visat sig vara lättare sagt än gjort. Som nybörjare i stickning så är det svårt att förstå vad man ska göra när det i stickbeskrivningen står att man ska ta upp masker från kanten och allt annat konstigt som står där.

Har börjat på flertalet strumpor som alla stannat på samma ställe, just när jag ska börja sticka hälen. Oavsett vilken stickbeskrivning jag hittat så stoppar det där. Har provat både på svenska, norska och engelska men det är nästan obegripligt.
Men tänk så glad jag blev när jag hittade en beskrivning på strumpor som stickas utan häl! Så kallad vriden resårstickning som ger en stretchig strumpa som babyn kan ha länge eftersom den kan stickas så lång man vill i skaftet.

De två paren till vänster är stickade i merinoull och de lite tjockare till höger i islandsull.

 Som ni ser så blir det vriden resår vilket gör strumpan inte behöver någon häl för att sitta bra på foten. Dessutom är det onödigt med häl på strumporna på små barn som inte går ännu och lillan är bara 5 månader än så länge. =)


Beskrivningen är löjligt enkel, en fröjd att sticka eftersom det går så fort!

Det du gör är att lägga upp 36 maskor på strumppinne nr 2,5 eller den sticka som passar tjockleken på garnet.
Fördela jämt på fyra pinnar, dvs 9 maskor per pinne, och sticka 2 räta maskor följt av 2 aviga maskor. Detta gör du i 4 varv.
Nu skjuter du mönstret en maska åt vänster och stickar på samma vis. Fortsätt att förskjuta mönstret vart 4 varv så att du får ett spiralmönster.

Sticka skaftet så långt du vill men minst 15 cm.
Nu börjar du sticka slätstickning i 4 varv. Sen minskar du genom att sticka 2 räta maskor och sen 2 maskor tilsammans. Fortsätt så tills du har 18 maskor kvar. Sticka ett varv slätstickning och sticka sedan ihop maskorna två och två. Nu har du 9 maskor kvar som du drar garnet genom för att få ihop tån. Klipp garnet och fäst. Färdigt =)

2 kommentarer:

  1. Så flink du er Hanna og så snill som deler oppskrift :) Disse var veldig fine og ser myke og deilige ut å ha på seg for en liten tottelott :)

    SvaraRadera
  2. Tack Toril :)
    Håller faktiskt på att sticka ett par till mig också!

    SvaraRadera