Bakgrund
Här är jag, Hanna, född -84 i Göteborg.

I 2004 blev jag medbjuden på en resa till Island som förändrade mitt liv. En del av förändringen bestod i mitt återuppväckta intresse för hantverk.
På Island, där jag var med och jobbade på en vikingafestival utanför Reykjavik, träffade jag massor med människor som brinner för de gamla hantverken, såsom brickvävning och nålbindning.
Jag passade på att lära mig allt 😊

På grund av en arbetsskada i 2008 kan jag tyvärr inte längre nålbinda. Jag slet av ett muskelfäste i handen och trodde länge att det var slutet på allt vad hantverk hette... Men så lärde jag känna Kristina i Borre, en liten by utanför Horten i Norge.

Kristina visade mig en gammal virkteknik som på norska heter pjoning. Pjoning har man faktiskt hittat bevis för att vikingarna kunde, då man 2010 hittade en bronsnål i en grav. 
Och pjona kunde jag trots trasiga muskelfästen och värkande tummar!

 Länge visste jag inte vad pjoning kunde tänkas heta på svenska men så fick jag tag på en bok om smygmaskvirkning. Det var ju pjoning! 

Hur som helst så var jag överlycklig över att ha hittat en typ av hantverk som jag kunde syssla med 😄

Genom pjoningen så började jag även virka på vanligt vis och senare kom även stickandet igång. Men det var kanske först när jag blev gravid sommaren 2012 att jag började sticka ordentligt, det går mycket fortare att pjona så det var mest det som jag sysslade med innan.

Medan jag gick gravid och även efter att min underbara dotter föddes så har jag stickat så pass mycket att jag kände jag ville dela min glädje med andra och det är därför denna bloggen kom till!

För er som undrar över namnet så kommer det från min dotter Idunn och det fornnordiska namnet Saga, berättandets och historiens gudinna. Jag växte upp med berättelser ur de fornnordiska sagorna och Saga var en av mina favoriter 😃

Hoppas ni blir lika glada som mig när ni läser inläggen, kanske till och med inspireras ni lite extra av något jag visar 😘1 kommentar: