Att värma en liten hals

Sedan sist så har jag haft fullt upp med att sticka halsar i olika varianter.

Tyvärr har inte barnklädesproducenterna insett att det är viktigt att inte vara kall om halsen när man är liten. Eller jo, man kan ju naturligtvis köpa separata halsdukar, halsar, sjalar, vad du vill men allra bäst hade det ju varit om man från början gjort ytterkläder, tröjor och overaller lite högre i nacken.

Men som sagt så har jag nu testat att sticka några olika varianter.

Den gula och den blå är stickade i merinoull och den gröna i tjockare islandsull.
Alla tre är stickade efter eget huvud. Jag har lagt upp ca 50 maskor i den gröna och kanske 65, 70 i den gula och den blå, det är mycket tunnare garn.

Den blå är stickad med resåstickning med två maskor räta och sen två maskor aviga medan den gula och den gröna är stickade med en rät och en avig.

Den gula blev mest användbar då den har lappar som sticker ner båda fram och bak för extra skydd mot vind men den gröna värmer också väldigt bra då den är så pass tjock :)


Hur som helt så är det nästan bäst att mäta runt huvudet på barnet och ta antal maskor efter det mått du får. Tänk på att det ska vara resårstickning så lägg inte upp allt för många maskor då halsen bara blir lös och släpper in kyla.

När du lagt upp maskorna på strumppinnar så delar du de jämnt på tre eller fyra pinnar beroende på hur många maskor du har och längden på pinnarna.
Sticka sen antingen två räta och två aviga eller en rät, en avig hela tiden. En maska av varje blir lite tajtare.
Om du vill ha fram och baklapp så stickar du ca 6-8 cm resår innan du delar maskorna på två pinnar. Nu stickar du fram och tillbaka, fortfarande resår på en pinne i taget. Lapparna kan du sticka så långt du vill men minst lika långa som halsen.

Om du inte vill ha några lappar stickar du i stället hela halsen ca 10-15 cm lång, den ska gärna kunna vikas ner under hakan för att sitta gott.
Om du vill ha en hals som formar sig efter kroppen så ökar du två maskor på varje sida och fram och bak i två varv när du stickat lite mer än halvvägs, totalt ökar du 8 maskor per varv. Då följer halsen axlarna bättre. Lycka till!


Nästa projekt är att sticka en varm tröja till lillan då det verkar vara ovanligt svårt att hitta stickat i ull som inte är underkläder.

 

Mönstret är från Nøstebarns fina stickbok där det finns mängder med bra mönster för barn och baby samt en del för vuxna. Titta gärna på deras webbsida nostebarn.no. Där kan du både köpa boken och garn, tillbehör, kläder tll barn och vuxna samt annat smått och gott!
Kanske ska varna lite att boken är på nynorsk vilket kan vara en liten utmaning om man inte är van vid det. :)


Önskar er en trevlig helg!

PS:
Det går alldeles utmärkt att sticka hals till vuxna också! Gör på samma sätt men dubbla antalet maskor och sticka minst 15 cm innan lapparna börjar alternativt minst 20 cm totalt utan lappar. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar