Fortsätt till huvudinnehåll

Min "väntehylla" just nu


Lite blandat som ligger på "väntehyllan" just nu, både skönlitteratur och faktaböcker. I tillägg kommer de kursböcker som ska läsas denna terminen men de kanske jag berättar om i ett annat inlägg.


Istvillingarna, som den heter på svenska, fick jag låna av min (tvilling)syster tidigare i vintras. Jag började lite smått men just då hade jag lite mycket att göra och läsa att den glömdes bort. Så jag har den framme på skrivbordet i väntan på att läslusten ska komma tillbaka. 
Boken handlar om en liten familj som försöker komma vidare i livet efter att en av deras tvillingdöttrar plötsligt dör. Spännande och väldigt nära inpå med tanke på mina egna erfarenheter som tvilling.
Bilden är hämtad från Goodreads


De fyra böckerna nedanför kom upp som rekommendationer efter att jag lagt in 
The Girl on the Train - Paula Hawkins (recension här) på Goodreads. Ser fram emot att läsa allihop 😊
Bilden är hämtad från Goodreads

Bilden är hämtat från Goodreads

Bilden är hämtad från Goodreads

Bilden är hämtad från Goodreads

På högskolan som jag studerar vid finns det massa olika studentorganisationer och grupper som du kan bli med i och jag har valt att ta del av högskolans satsning på FairTrade. Så när denna boken kom in på biblioteket där jag jobbar, så var det ett lätt val att ta med den hem, för att ta chansen att lära mig mer om vad FairTrade egentligen är för något och vad man har lyckats åstadkomma hittills i arbetet. Min högskola är för övrigt Norges första FairTrade-högskola, något som är lite häftigt faktiskt 😃
Bilden är hämtad från Goodreads

Genom mitt intresse för klimatförändringarna och allmän samhällsstruktur och dess ändringar snubblade jag över den här boken, Collapse av Jared Diamond. Jag har inte hunnit så långt i den ännu, bara läst några kapitel. Men jag var faktiskt tvungen att lägga den ifrån mig då den fick mig att börja tänka ganska dystopiskt och depressivt. Han skildrar en detaljerad bild av hur tidigare samhällen har gått under och varför vi i vårat samhälle är på samma väg, och varför det antagligen är för sent att bryta utvecklingen. Inte helt upplyftande, men väldigt intressant och viktigt! 
Bilden är hämtad från Goodreads

Mina studier inom natur och miljö har gett mer intresse på ganska många områden, däribland gifter och kemikalier som vi kommer i kontakt med dagligen genom mat, hushållsprodukter, kläder osv. Därför passade jag på att köpa dessa två böcker av Katarina Johansson när jag hittade de till nedsatt pris i höstas. Blir spännande (och läskigt) att läsa!
Bilden är hämtad från Goodreads

Bilden är hämtad från Goodreads

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Själarnas Öden - Ödesgudinnans Val (bokrecension)

Tidigare i sommar fick jag tips av en väninna att Seraf Förlag sökte nya recensenter till sina böcker.  Seraf är ett litet förlag som startades i 2013, och de har för tillfället gett ut 7 titlar inom ungdomslitteratur, med fokus på fantasy, både som fysiska böcker och några få e-böcker.
Jag tog kontakt med förlaget och fick svar av Caroline Hurtig, som skrivit trilogin Själarnas Öden.  Jag fick snabbt godkänt av Caroline som skickade första delen, Ödesgudinnans Val, som e-bok, eftersom serien ska nylanseras som detta nu i höst. Men just på grund av att jag fick den som e-bok så känner jag att jag måste dela recensionen i två delar, en del för den tekniska biten och en del för själva boken.

Mössor

I helgen hittade jag ett roligt mönster på mössor där man kombinerat mariusmönstret med smilies, dödskallar eller hjärtan.


Jag satte genast igång att sticka och efter några timmar hade både jag och dottern varsin ny mössa.Lilltrollets är stickad i silke/alpaca-ull från Drops, den tjockare varianten som tyvärr inte produceras längre.


Min mössa är stickad i Lima, en ull och alpacablandning från Drops.

Mönster kan du hitta här: Smiley-heart-scull-hat
Jag la upp 72 maskor till lillans mössa, det står 82 för barnstorleken i mönstret. Den blev lite stor så nästa gång jag stickar till en 8månaders baby så ska jag bara lägga upp 62 maskor.
Tror för övrigt att mönstret är stort i storleken, min mössa är stickad med 82 maskor och inte 92 som det står för vuxenmössa. Jag har ganska liten storlek på mössor och hattar, ca 55. 
Jag rekommenderar, oavsett vilken storlek du väljer att sticka längre än de 20 cm som står i mönstret, kanske 23-24cm. Då blir mössa lång nog att nå ner över öronen :)

Strumpor

Helt sedan jag började sticka så har jag velat sticka strumpor. Men det har visat sig vara lättare sagt än gjort. Som nybörjare i stickning så är det svårt att förstå vad man ska göra när det i stickbeskrivningen står att man ska ta upp masker från kanten och allt annat konstigt som står där.
Har börjat på flertalet strumpor som alla stannat på samma ställe, just när jag ska börja sticka hälen. Oavsett vilken stickbeskrivning jag hittat så stoppar det där. Har provat både på svenska, norska och engelska men det är nästan obegripligt. Men tänk så glad jag blev när jag hittade en beskrivning på strumpor som stickas utan häl! Så kallad vriden resårstickning som ger en stretchig strumpa som babyn kan ha länge eftersom den kan stickas så lång man vill i skaftet.

 Som ni ser så blir det vriden resår vilket gör strumpan inte behöver någon häl för att sitta bra på foten. Dessutom är det onödigt med häl på strumporna på små barn som inte går ännu och lillan är bara 5 månader än så länge. =)

B…