Bokrecension - The Girl on the Train av Paula Hawkins

The Girl on the Train (omslagsfotot är lånat från goodreads)
Ur baksidestexten (hämtat från Goodreads

The debut psychological thriller that will forever change the way you look at other people's lives.EVERY DAY THE SAME
Rachel takes the same commuter train every morning and night. Every day she rattles down the track, flashes past a stretch of cozy suburban homes, and stops at the signal that allows her to daily watch the same couple breakfasting on their deck. She’s even started to feel like she knows them. Jess and Jason, she calls them. Their life—as she sees it—is perfect. Not unlike the life she recently lost.

UNTIL TODAY
And then she sees something shocking. It’s only a minute until the train moves on, but it’s enough. Now everything’s changed. Unable to keep it to herself, Rachel goes to the police. But is she really as unreliable as they say? Soon she is deeply entangled not only in the investigation but in the lives of everyone involved. Has she done more harm than good?Som man förstår från baksidestexten så är detta en thriller, en spänningsroman. 
Jag bestämde mig när jag såg trailer för filmen som kom nu i höst att jag ville läsa boken hellre än att se filmen, så när den dök upp på biblioteket där jag jobbar så lånade jag den direkt.

(Det är för övrig helt underbart att jobba på bibliotek! Att hela dagen omges av massa böcker! Fantastiskt!!)

Boken handlar om Rachel, som man efter att ha kommit in i boken lär känna bättre och bättre. Boken är uppbyggd som Rachels dagbok i starten, och vi får följa hennes vardag och tankar kring både det förflutna och nutiden.

Rachel är skild, maken var otrogen och hon har nu flyttat in till en väninna. Rachel är "smyg"alkoholist och gör det hon kan för att dölja det faktum att hon blev av med jobbet pga av alkoholen, både för sin väninna och sin mamma. 
Varje dag tar hon därför tåget precis som när hon jobbade och varje dag passerar hon sitt gamla bostadsområde, där hon av någon anledning börjat studera ett av grannhusen och det par som bor där.
Som oftast sker ingenting utöver det vanliga, men Rachel tycker om att se på huset och paret och föreställer sig hur deras, i hennes ögon, perfekta liv utspelar sig. 
Men en dag så ser hon något annorlunda i det tåget stannar för att vänta på ledigt spår.

Helt plötsligt är Rachel inblandad i en polisutredning där man efterforskar försvinnandet av kvinnan i paret som Rachel observerat i grannhuset. Rachel gör sitt yttersta för att bistå både polisen och mannen i veckorna som följer.
Detta gör också att hon försöker hålla sig nykter, vilket gör att hon minns mer och mer av livet innan skilsmässan och också från dagen då kvinnan i grannhuset försvann.


Jag gillade verkligen sätten boken är uppbyggd. Den är alltså skriven som en dagbok där vi lär känna Rachel och hennes vardag. Vi får också följa kvinnan i grannhuset och Rachels tidigare mans nya fru. 
Trots att författaren har valt ett så pass välbeprövat tema som försvinnanden och kärlekssorg, så är inte boken förutsägbar. Det kommer nya vändningar och nya tvister hela tiden, något som gör att boken har bra flyt framåt. Man vill helst inte lägga boken ifrån sig innan man vet vad som kommer hända i nästa kapitel!

Författaren klarar av att fånga läsaren, trots en lite seg start. När boken så småningom delar sig i tre separata delar, där vi ser att huvudpersonernas liv beror av varandra utan att de egentligen är medvetna om det, så får boken ett bra lyft. Det ger ett extra djup till handlingen och du får en större förståelse för de olika karaktärerna och varför det blir som det blir. 

Jag är fortfarande osäker på om jag vill se filmen, men jag kommer med största säkerhet att läsa fler böcker av Paula Hawkins! 

Önskar er alla ett gott nytt (läs)år! 😃

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar